United Process Controls syresonder

14 januari, 2013

PE Oxygen probes

Nordic Metallurgy har sammanarbete med United Process Controls GmbH och kan därför nu erbjuda ett flertal produkter för styrning och kontroll av olika värmebehandlings-processer. Ett flertal olika syresondstyper finns till exempel därför nu tillgängliga för olika typer av atmosfärer och driftsfall. United Process Controls tillhandahåller därför ett brett utbud av lösningar och utrustningar för kontroll och styrning av uppkolningsprocesser, nitrer- och nitrokarbureringsprocesser samt  vacuumprocesser

Ugnsleverans i samarbete med CH Evensen Industriovner AS.

21 november, 2012

CH Evensen Industriovner AS har i samarbete med Nordic Metallurgy nyligen levererat en ny anlöpnings- och glödgningugn till FIMEK AB i Filipstad. Ugnen är konstruerad och anpassad till FIMEKs speciella produktionskrav. Ugnen är utrustad med ett unikt luftströmningskoncept för att erhålla en maximal temperaturjämnhet. Ugnstypen är vidare konstruerad för att i allt väsentligt minimera underhåll och att underlätta till exempel elementbyte eller fläktbyte utan att demontera stora delar av infodring och ledplåtar etc.

Stort intresse då Jame Shaft förevisade sin nya härdanläggning.

16 december, 2010

En kylig novembermorgon hälsades en grupp finska värmebehandlingsproffs välkomna till Salo av Jame Shafts VD, Mika Tuunainen, för att bekanta sig med den värmebehandlingslinje de haft i bruk i drygt ett år nu.

Som en följd av en dramatisk brand år 2009 nyanskaffade Jame Shaft en hel ugnslinje. Med den genomför man sätthärdning och seghärdning av egna axlar och axeltappar för krävande applikationer. Projektets olika skeden intresserade de närvarande stort och Mika fick besvara många knepiga frågor om detta. Väl ute i härderiet märktes de besökandes  mångåriga yrkesskicklighet då gruppen spred sig kring anläggningen och kritiskt granskade merparten av komponenter och system för styrning och drift av värmbehandlingsprocessen.

Dagen avrundades med föredrag av några olika leverantörer på olika aktuella tema. Till slut fanns även tid för en friare diskussion. Vi tackar alla deltagare för deras närvaro och stora intresse.

Klicka på bilderna för större bild!

Nordic Metallurgy levererar ”turn-key” härdanläggning till Svenskt verkstadsföretag

21 april, 2009

Nordic Metallurgy har nu levererat en komplett härdanläggning till en av Sveriges större verkstadsföretag.
Ugnsanläggningen består av en härdugn samt en anlöpningsugn av fabrikat LAC. Detaljerna som skall härdas värms till rätt temperatur i härdugnen för att sedan med den operatörskontrollerade hanteringsutrustningen direkt släckas i den special konstruerade underliggande vattentanken. Vattentanken är utrustad med specialdysor för omrörning av vattnet under härdförloppet, för att garantera ett absolut jämnt härdresultat. Efter släckning i vatten överförs detaljerna direkt till anlöpningsugnen.

Lågtrycksnitrerugn till Gästrike Härdverkstad AB

11 februari, 2009

Gästrike Härdverkstad blev det första härderiet i norden med att införskaffa en  lågtrycksnitrerugn. Ugnen levererades från Nordic Metallurgy i slutet av 2008 och är nu i full produktion. Ugnen är av modellen B54RN och är avsedd för lågtrycksnitrering och nitrokarburering, men är också framtagen för anlöpning under vacuum. Gästrike Härdverkstads B54RN har en effektiv maximal chargevikt och storlek av 600kg och 600 x 600 x 900 mm. Lågtrycksnitrer och vacuumanlöpningsugnar finns i standardstorlekar upp till 2000 kg lastvikt.

En orsak till att Gästrike härdverkstad valde nitrerprocessen är att den sker under lågt tryck/vakuum vilket ger en helt enastående reproducerbarhet samtidigt som gasförbrukningen är en bråkdel av den vid normal atmosfärsnitrering. Ugnens konstruktion innebär också att värmnings- och kylhastigheten är högre vilket också innebär en väsentligt lägre energiförbrukning jämfört med konventionella ugnar.